torstai 21. toukokuuta 2020

Budjetointia

Ulosotosta sain eilen kuittausta sähköpostiin oman ulosottomieheni sijaiselta, että maksu on heille tullut ja, että UMS-merkinnän velka näkyy heillä varattomuustietoon päättyneenä eli on palautettu velkojalle. Kuitenkin ulosoton mukaan maksamatta. Samassa viestissä sain vahvistuksen, että sama velka on heillä myös Okperinnän kautta tulleena. Jatkokysymyksiini siitä, miksi toukokuun maksuani ei ole jaettu velkojille ja, miksi tuo UMS-merkinnällä velka on heillä avoin, kun kuitenkin olen velan maksanut Okperinnän kautta jo elokuussa 2018, en saanut.
Jatkan siis selvittelyä.

Mutta sitten otsikonmukaiseen budjetointimalliin. Katsoin pari viikkoa sitten Rikkaat ja rahattomat -ohjelmaa ja törmäsin siinä ekaa kertaa PSOV - budjetointiin (pitkäaikainen säästö ostojavarten). Olen lukenut paljon sijoitusblogeja, mutta ekaa kertaa törmäsin nyt tähän. Ajatuksena lyhykäisyydessään siis ottaa käyttöön useita eri tilejä eri tarkoituksiin, siirtää niihin aina tietty osuus tuloista,  ja isompia ostoja varten säästää tilille puskuri, jonka jälkeen voi alkaa käyttää rahaa ostoihin siten, että puskuri säilyy. Googlaamalla löytyy lisätietoa.

Luin tähän liittyen pari blogia ja viime viikon palkkapäivänä aloitin itse tämän suuntaisen budjetoinnin. En avannut tiliä lahjoituksiin tai opiskeluun,mutta käyttö- ja säästötilin rinnalle avasin tilin lasten menoihin, sekä huvitteluun. Palkkapäivänä siirsin käyttötililtä 100e lapsiin, 100e säästöön ja 100e huvitteluun. Mallin idea on, että huvittelutili on elämän luksusta ja sieltä voisi kustantaa itselleen vaikka kalleinta shampanjaa tmv. Itse ajattelen tämän vielä tässä vaiheessa tilinä, josta kustannan sen extraviihtymisen, jota ilmankin voisi pärjätä, esim Spotify tai Netflix.
Lasten tilille siirrän lisäksi lapsilisät ja sieltä kustannan heidän harrastukset, vaatteet, taskurahat ym.

Mallin käyttöönotto ja rakentelu on vielä kesken, mutta viikon kokemuksen perusteella tykkään tästä tosi paljon! Se, että voin ostosreissun jälkeen "palauttaa" käyttötililleni rahaa toiselta tililtä tai, että voin maksaa lasten harrastusmaksut muualta kuin käyttötililtä, tuntuu tosi hyvältä. Tuntuu, että rahankäytön seuranta helpottui huomattavasti.

Mallin ideana on, että 55% tuloista olisi niitä pakollisia elämiseen meneviä rahoja ja muut jaetaan tileilleen. Nyt, kun makselen vielä velkoja, niin tuo osuus on isompi, mutta tavoite olisi laskea auki kaikki vuoteen sisältyvät talousmenot ja katsoa mahtuuko ne tuohon 55%:n.

Olenhan toki ennenkin budjetoinut, mutta budjetin seuranta on aina jäänyt. Nyt, kun rahat on jaettu eri tileille budjetin mukaisesti, tuntuu että seurantakin nyt onnistuu. Iso edellytys tälle on tosiaan mobiiliverkkopankkisovellus, jotta seuranta on vaivatonta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti