sunnuntai 12. toukokuuta 2019

Minä ja raha

Tajusin eilen, etten ole vähään aikaan (ainakaan pariin päivään) ajatellutkaan pelejä tai pelaamista. Pelittömyyttä kyllä, mutta en kasinoita tai slotteja. En ole tuntenut minkäänlaista intohimoa niihin. Syynä varmastikin, että olen täyttänyt päiväni  kaikella muulla:
-uusi korttipeli, jota pelattu lasten ja koko perheen kanssa
-puutarhan kesäkuosiin laittoa
-töitä vähän normaalia enemmän
-blogien lukeminen

Olen tykännyt lukea blogeja peliongelmasta selviytymisestä,ulosotosta jne. Yritin hakea blogeja aiheesta "elämä ulosoton jälkeen". Lähinnä itseäni askarruttaa,  miten ihmiset ovat selvinneet, kun ulosottoon mennyt raha jääkin käteen. En löytänyt blogeja, mutta hakemisen kautta eksyin lopulta lukemaan blogeja sijoittamisesta ja jäin jotenkin ihan koukkuun. En ole koskaan ollut kiinnostunut sijoittamisesta, mutta nyt mielenkiintoni alkaa pikku hiljaa heräämään. Yhtenä isona syynä se, että ulosotto olisi päättymässä ensi vuoden lopulla ja haluan löytää jatkossa käteen jäävälle rahalle järkevää käyttöä.

En ole koskaan osannut ja kyennyt säästämään. Lapsenakin tuhlasin aina kaikki rahani. Samoin opiskeluaikana. Samaan aikaan, kun aloitin "oikean" työelämän, tulivat nuo pelitkin mukaan elämään, joten viimeisten 12 vuoden aikana olenkin sitten pelannut mahdollisuuteni säästää yhtään mitään. Olen totuttanut itseni tilanteeseen, että tili on tyhjä tai tyhjennettävä  ennen seuraavaa palkkapäivää.

Suurin piirtein samoihin aikoihin, kun pistin pelit poikki, avasin itselleni rahastosäästötilin. Aloitin ihan ykköseuroilla ja olen nyt parin kk ajan siirrellyt rahastoon lisää. Ei siellä paljoa ole, muutama kymppi, mutta kuitenkin. Minulla on jotain säästössä ja se hymyilyttää. Kun rahat ovat lisäksi rahastossa, ei niitä saa sieltä käyttöönsä heti, eikä raha näy käyttötileillä, joten en laske sitä käyttöbudjettiini.

Olen miettinyt tavoitettani säästämisen suhteen, mutta se hakee vielä muotoaan. Viime elokuussa kirjaamani tavoitteen mukaan, minulla pitäisi olla säästössä 20000e vuoden 2023 loppuun mennessä. Ainakin siitä aion pitää kiinni.
Lyhyemmällä tähtäimellä, jos saisin rahastoon talteen maksimimäärän, mitä nyt varoja voi uo:n aikana olla, eli suojaosuuden. Kohdallani se olisi siis noin 1100e. Asetin rahastoon siirtymään automaattisesti 20e aina tilipäivänä ja lisäksi varmaan siirrän sinne aina yksittäiskymppejä lisää. Lisäksi haluaisin jonkinlaisen käteispuskurin, edes muutaman satasen. Nyt pohjakassana on vasta 20e.

Tuo raha tilillä polttelee yhä, vaikka sitä pystynkin siellä pitämään. Jokatapauksessa tulee osteltua vähän turhaa ja oltua kaupassa hövelempi. Siksi tuo rahasto on hyvä, mieluummin "tuhlaan" sinne tiliäni kuin muualle. Jotenkin toivoisin, että pystyisin elämään samassa nuukuudessa, kuin missä elin viimeiset 12 vuotta. Silloin rahaa jäisi oikeasti säästöön tosi mukavasti. Ei ihan sitä 600-700 e,  mitä kuukausittain hävisin, koska silloin puolisoni  joutui sijaiskärsijänä kustantamaan ison osan mm. ruokaostoksista, ja nyt haluan itse hoitaa osuuteni, tai jopa enemmän. Toisaalta uo:n takia en pysty isoja säästöjä kerryttämään tai sitten raha pitäisi ohjata velkoihin. Ja toisaalta, miksi en nyt nauttisi edes hetken aikaa siitä, että pelaamattomuuden ansiosta minun ei tarvitse välttämättä nuukailla.

Toivon, että rahastosäästämisen ja sijoittamisajatusten kautta saisin korjattua ajatusmaailmaani pitkäjänteisemmäksi. Olen hyvin pitkälti "kaikki mulle heti" -tyyppinen ihminen, mikä on varmasti osaltaan tukenut tuota pelaamistakin. Haluaisin saada tähän muutosta ja pystyä saamaan riittävästi kiksejä siitä, että 5 tai 10 vuoden päästä minulla on määrä x euroja ja voisin käytännössä hetken mielijohteesta ostaa ulkomaanmatkan tai auton. Olis muuten aika hienoa. Tämän ajatuksen kun saisi kantavaksi voimaksi.

Ja, jos joku nyt miettii, että rahastosäästämisen aloittaminen olisi vaikeaa tai hankalaa, niin ei ole. Itse aloitin Osuuspankin tililtä ja omistaja-asiakkaana ei mene mitään kuluja rahojen siirrosta tai muustakaan. Valitsin rahaston, valitsin summan ja kk-säästömäärän, hyväksyin ehdot ja se oli siinä. Aloitin 5 eurolla ja 10e säästösuunnitelmalla. Nyt olen nostanut säästösuunitelman 20e/kk. Tuo summa menee siis suoraan tililtäni kuukausittain.

Niin ja ne tärkeimmät luvut: pelittömiä päiviä 9. Edellisestä talletuksesta 84 päivää. Tilitapahtumien selailukin alkaa tuntua juhlalta, kun ei näy enää lähihistoriassa Trustlyja tai Eutellereita :)3 kommenttia:

  1. Tsemppiä meille tähänkin päivään :)

    VastaaPoista
  2. Mulla valitettavasti hyvät rahastosäästöjen alut sulivat peleihin. Mulla on ollut OP:n sijoitusvakuutus, jossa on voinut helposti muuttaa rahastokokoonpanoa ja se on ollut kivaa ja mielenkiintoista. Kiva kuulla, että olet löytänyt kiinnostusta siihen! :)

    VastaaPoista